Trygt og godt miljø uten mobbing

Foreldre kan gjøre mye for trygt og godt skolemiljø, både forebyggende, når miljøet er utrygt og når noen strever og trenger hjelp.

I denne filmen møter du mobbeombud Kristin og lærer/far Haakon for gode råd til foreldre mot mobbing.

Det er mye som kan kjennes komplisert og vanskelig når vi voksne skal hjelpe barn og unge å ha det bra sammen. Til eldre barna våre blir, til vanskeligere kan det være å involvere seg. Mange unge vegrer seg for å fortelle foreldrene om vonde opplevelser, fordi de er redde for at vi voksne skal gjøre det verre for dem når vi blander oss. Samtidig er det helt tydelig at de ikke alltid kan klare å ordne opp selv.  I filmen Råd til foreldre frå ungdom  gir ungdommer generelle råd til foreldre som viser noe av tosidigheten i det barna våre trenger, at vi bryr oss og viser interesse, men ikke lager noe styr. Det er ikke alltid så lett!

 

Hva kan vi lære barna våre?

Det er spesielt to ting det ville være nyttig om alle foreldre lærte alle barn og unge:

  1. Reell inkludering av de som hører til i flokken
  2. Å snakke med og om hverandre på måter som er bra for oss

I filmen Venner på skolen bruker vi begrepet skolevenner og prøver å forklare barn at det er viktig å inkludere alle som naturlig hører til i en flokk.  Vi som foreldre kan hjelpe barna våre å få til dette i praksis ved å passe på at alle i en kategori som for eksempel “jentene i klassa”  blir invitert, dersom over halvparten blir invitert. Det er selvsagt lov å være sammen med bare noen få selv om det er flere som kunne tenkt seg å bli med. Men om nesten alle er der, og noen blir holdt utenfor blir det fort vanskelig.

Det kompliserte med foreldreinvolvering i barns miljø, er at det dessverre er foreldrene til de barna som er mest “populære” som har størst mulighet til å påvirke. Foreldre til barn som ofte ikke får være med, har mye mindre sjanse til å hjelpe barn og unge med reell inkludering. Samtidig er det jo disse foreldrene som naturlig nok har høyest motivasjon for å få til endringer, mens foreldre til barn som ikke strever i flokken kan ha lav motivasjon. Derfor bør dette løftes som et felles ansvar vi foreldre har!

I filmen Psykologisk trygghet forklarer vi hvor viktig det er at miljøet ikke bare ser trygt ut, men faktisk oppleves psykologisk trygt for alle. Vi som er foreldre har et stort ansvar som rollemodeller for at barn og unge skal få til dette i hverdagen sin. Det er nok ikke helt uvanlig at samtaler ved middagsbordet blir preget av frustrasjoner over andre mennesker man har delt dagen sin med. Hvordan vi uttrykker oss om disse kan utgjøre en stor forskjell for hvordan barna våre tenker om og snakker til og om andre.

Å lære barna våre disse tingene handler også om å gripe inn med omsorgsfull kontroll og justere dem når noen gjør andre vondt. Det er ikke lett, men helt nødvendig likevel. Vi har ikke laget film om dette til foreldre, men deler av filmkurset til voksne i barnehage og skole, er trolig relevant for mange foreldre også. 

 

Mobbing og følelser

Hvordan vi har det sammen handler mye om følelser. I denne filmen kan du lære mer om følelser sin rolle i mobbing. I filmene om å vere trygge gode voksne for barn kan du lære mer om følelser, validering, grensesetting, sinnekontroll og mye mer.

 

Hjelpe barn som har opplevd mobbing

Mange som har opplevd mobbing strever lenge etterpå, og konsekvensene kan bli store. Derfor har vi laget et Samtaleverktøy etter mobbing for å redusere skadevirkninger etter opplevd mobbing. Det er fint om helsesykepleier eller andre fagpersoner kan bruke dette sammen med barn og unge som trenger det, men dere kan også bruke det hjemme sammen.  Verktøyet gir enkel og konkret hjelp for å bli bevisst på hvordan mobbing har preget tanker, følelser, kropp og handling, og gir mestringsteknikker og annen hjelp.

Oversiktsbilde som viser strekfigur med fargerike bokser rundt. Teksten i boksene kommer fram i teksten under bildet: oversikten over det man lærer i samtaleverktøyet. - Klikk for stort bilete

 

Nyttige lenker:

Mange andre har også lage materiell til foreldre om dette temaet, du kan godt besøke disse om du vil:

Artikkelliste